Jak si vybrat dobrou LED žárovku?

V dnešní době se stále více prosazují LED svítidla, především z důvodu úspory elektrické energie. Spousta lidí se ale orientuje podle celkového odběru LED svitidla, než na svítivost.

Konkrétně je měrnou jednotkou Watt (W). Tato hodnota však neurčuje, jak moc bude žárovka svítit. Abychom zjistili, jak moc bude LED žárovka svítit, tak se musíme zaměřit na světelný tok, kde jednotkou je lumen (lm).

Pro přehlednost je ideální porovnat rozdíl mezi klasickou a LED žárovkou. Jedná se ale o orientační hodnoty. Je třeba se vždy dívat přímo na hodnotu lumenu u daného svítidla.

Příkon žárovky Světelný tok
Klasická Wolframová žárovka 25 W
LED žárovka 3 W
200 lm
240 lm
Klasická Wolframová žárovka 40 W
LED žárovka 5 W
400 lm
400 lm
Klasická Wolframová žárovka 60 W
LED žárovka 9 W
700 lm
720 lm
Klasická Wolframová žárovka 75 W
LED žárovka 12 W
900 lm
1100 lm
Klasická Wolframová žárovka 100 W
LED žárovka 15 W
1300 lm
1500 lm
Co ovlivňuje světelný tok

Jak jsem napsal již výše, světelný tok je v současnsti hojně využívanou veličinou u žárovek. Měření světelného toku je však obtížně měřitelná. Někteří výrobci mohou udávat hodnotu světelného toku v ideálních podmínkách, ti podstivější pak uvádějí minimální hodnotu světelného toku. Navíc se hodnota optického toku snižuje se stářím žárovky. Hodnota světelného toku se u kvalitnějších LED žárovek v průběhu jejích životnosti  sníží v průměru až o 30% , u levnějších je hodnota ještě vyšší.

Dalším faktorem, který výrazně zasahuje do délky životnosti LED žárovky je teplota. Pokud se LED žárovky hodně přehřívají, výrazně to ovlivňuje jejich životnost a s tím spojený světelný tok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *