Složka Windows zabírá hodně místa na disku

Možná se Vám to už někdy stalo, že Vám došlo místo na disku, ale na počítači jste měli instalováno jen minimum aplikací a jen nejnutnější data. Ale i přes to bojujete s místem.

Pokud si chcete zjistit, kde se nachází nejvíce dat, stojí za zmínku aplikace TreeSize Free. Po spuštění si vyberete složku, která se má analyzovat. Pokud chcete analyzovat celá disk, spusťte aplikaci jako administrátor a pak vyberte disk C:\. Aplikace projde kromě osobních složek také složky operačního systému Windows. V mém případě vidím, že ve složce C:\Windows\Installer se nachází 87,9 GB dat.

Složka Installer obsahuje dodatečné instalační soubory nainstalovaných aplikací a komponent Windows. Proto není vhodné ji mazat ručně. Pokud mám ale SSD disk s kapacitou 256 GB, tak je to vcelku dost místa a může mě to brzo limitovat v práci na počítači. Takže je potřeba tento adresář nějak redukovat.

Pro bezpečnou redukci složky Installer můžete použít aplikaci PatchCleaner. Tato aplikace po spuštěné provede kontrolu a analýzu složky Installer.

Jen poznámka k následujícímu obrázku. Nejedná se o stav na stejném počítači jako byl provedený report přes TreeSize Free.

Kliknutím na možnost details… v řádku orphaned si můžete prohlédnout soubory, které je možné vymazat.

Samotné odmazání nepotřebných dat se provádí po kliknutí na tlačítko Delete. Přes spuštěním odmazání ještě musíte potvrdit, že se akce má provést kliknutím na tlačítko Yes.

Provede se samotné čištění a odmazání nepotřebných instalačních souborů.

Na závěr by se mělo u položky orphaned zobrazit 0.00 B k dispozici pro vymazání.

Nyní by se mělo uvolnit místo na vašem pevném disku.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *